Gazdaság

IMF: megtakarítás és növekedés kell

Megtakarítási és növekedési programokkal lehet elkerülni a válságot - jelentette ki az IMF új vezére.

A világgazdaságot magával rántani fenyegető örvény elkerüléséhez a kormányoknak megtakarítási és növekedési programokat kell életbe léptetniük – jelentette ki Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója.

Christine Lagarde a német Der Spiegel magazinnak adott interjúban megismételte az IMF álláspontját: az európai bankrendszernek 200 milliárd eurós feltőkésítésre lenne szüksége ahhoz, hogy megfelelően felvértezze magát a gazdasági növekedés lassulásának és a szuverén adósságválság következményeinek kivédéséhez.

A német gazdaságról szólva az IMF vezérigazgatója azt mondta, hogy a német kormánynak belföldi keresletnövelési programra kellene összpontosítania erőfeszítéseit ahhoz, hogy egy világgazdasági visszaesés esetén ellentételezhesse annak az exportorientált német gazdaságra gyakorolt hátrányos hatását.

“Ha Németország fellendíti a belföldi keresletet az a német gazdaságra és a szomszédos országok gazdaságaira egyaránt áldásos hatással lesz” – hangsúlyozta Christine Lagard. A vezérigazgató közölte: az IMF legutóbbi vizsgálatai alapján a jelenlegi helyzetben “optimális” úton halad német költségvetés rendbe tétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik