Gazdaság

Úton a recesszió felé az euróövezet és Amerika

Jelentős a kockázata az amerikai recessziónak, és nem kizárható, hogy az euróövezet már úton van egy újabb recesszió felé.

Az újbóli euróövezeti recesszió lehetőségét az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemző cég, a Capital Economics vetette fel pénteken összeállított legfrissebb helyzetértékelésében. Számításai szerint a múlt hónapról közzétett új euróövezeti gazdasági hangulatindex mindössze 0,7 százalék körüli éves szintű növekedésre utal, ez azonban 0,5 százalékos harmadik negyedévi visszaesésnek felelne meg negyedéves összehasonlításban.

Ez arra vall, hogy a valutauniós gazdaság máris elkezdett visszasüllyedni a recesszióba – áll a Capital Economics pénteki londoni elemzésében.

A Commerzbank befektetési elemzői 2012-ben az eddig valószínűsített 1,5 százalék helyett most már alig 0,8 százalékos egész éves GDP-növekedést várnak az euróövezetben. Az Economist Intelligence Unit (EIU) pedig 1,4 százalékról 1,0 százalékra csökkentette az euróövezetre érvényben tartott, 2012-re szóló GDP-növekedési előrejelzését.

A gazdasági elemzők jelentős eséllyel jósolják az újabb recessziót az amerikai gazdaságban. Az EIU szakelemzői jelenleg több mint egyharmados esélyt látnak az újabb amerikai recesszióra. A JP Morgan bankcsoport a következő négy negyedévre most már mindössze 1 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban, és közgazdászainak becslése szerint 40 százalékos az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik