Gazdaság

Pozitív kilátások a frankhiteleseknek

Elemzők szerint a pénzpiaci változások hatására tartósan gyengülhet a svájci frank árfolyama a devizapiacon.

Réczey Zsolt, a Budacash elemzője a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy a pozitív hangulat részben egy fordulatnak köszönhető. A frank nagy arányú árfolyamcsökkenésének egyik oka, hogy a piac egy időre az USA felé fordult.

Az amerikai jegybankként funkcionáló Fed elnökének pénteki beszédéből a piac arra következtet, hogy szeptembertől a növekedést elősegítendő, pénzt fognak pumpálni a gazdaságba. Az elemző figyelmeztet, hogy akkor maradhat pozitív a hangulat, ha az EU-ban megegyeznek a válságkezelés terheinek elosztásáról. Ebben az esetben azonban még az is előfordulhat, hogy 220 forintos szintig is visszacsúszhat a frank.

Sarkadi Szabó Kornél pénzpiaci elemző két alternatívát vetít előre. Valószínű, hogy a frank árfolyama beáll egy 210 és 250 forintos sávba. Egy nagyon pozitív, de valószínűtlenebb forgatókönyv szerint a frank gyengülhet annyit, hogy középtávon elérje a 200 forintos szintet. Ehhez azonban nagy mennyiségű spekuláns tőke megjelenésére lenne szükség és arra, hogy Svájc gazdasági problémái még inkább előtérbe kerüljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik