Gazdaság

Jön az Agrár Széchenyi Kártya

A kártya által nyújtható hitelekkel a kormányzat célja a mezőgazdaság presztízsének helyreállítása.

Szeptember elsejétől igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya, az ágazat számára megnyíló újabb finanszírozási lehetőség segíti visszaállítani a magyar mezőgazdaság presztízsét, gazdasági erejét – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az Agrár Széchenyi Kártya 1, 2, 3 éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió, az igénylők köre lefedi a teljes mezőgazdasági ágazatot. A konstrukcióhoz a magyar állam 2 százalékos kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít.

A kormány az idén 600 millió forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya kamat- és kezességi díjtámogatására, amely jó befektetés lesz az állam számára, hiszen milliárdos hiteleket mozgat meg, segítve ezzel a mezőgazdasági termelés folyamatos finanszírozását.

A kártyát a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a KA-VOSZ több mint 100 irodájában lehet igényelni országszerte. Egyelőre az OTP és a Volksbank kapcsolódott be az Agrár Széchenyi Kártya hitelfolyósításba, a későbbiekben a Széchenyi Kártya programban részt vevő többi pénzintézet is csatlakozik.

Herczeg András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója kiemelte: az Agrár Széchenyi Kártyához az alapítvány 80 százalékos kezességet ad, 15 millió forintig nem szükséges ingatlan fedezet, a 15-25 millió forint közötti hitel esetében a 15 millió forint feletti részre kérnek ingatlanfedezetet a hiteligénylőtől, ezen kívül vállalták az egy napos automatikus bírálatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik