Gazdaság

Tíz forintot gyengült egy hét alatt a frank

Erősödött a forint hétfő délelőtt, a svájci frankot 231 forint alatt jegyzik.

A forint péntek délután kezdett erősödni a svájci frankkal szemben, egy magyarázat szerint azért, mert Ben Bernanke Fed-elnök péntek délutáni beszédének hatására a dollár erősödött a svájci frankkal szemben, és húzta maga után a forintot is. Mások viszont azt mondják, Bernanke beszédének nem volt különösebb hatása a devizapiacon, a frank pedig azért gyengült, mert piaci pletykák szerint nagy svájci bankok olyan lépésekre készülnek, amelyek rontják a frankbetétesek helyzetét, és ennek révén csökkenhet a svájci deviza vonzereje.

Így vagy úgy, a frank forint árfolyama péntek délután a 238 forint körüli szintről egészen 231,60-ig süllyedt, majd végül kissé feljebb, 232,50 körül állapodott meg. Közép-európai idő szerint vasárnap este, a nemzetközi bankközi devizakereskedelem indulásakor aztán folytatódott a frank gyengülése, és hétfő reggel 7 óra után már 230,76 forinton volt a jegyzés.

A svájci frankot hétfőn fél tízkor 230,55 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. A frank így 10 forinttal olcsóbb az egy héttel korábbinál. Az eurót hétfőn kora reggel még 271,26 forinton jegyezték, délelőtt azonban ismét 272 fölé gyengült a forint az euróval szemben, miután a Reuters hírügynökség idézte Varga Mihályt, aki a magas kamatszintről beszélt egy TV-interjúban. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Reuters tudósítása szerint azt mondta a Hír TV-nek, hogy Magyarországon a kamatszint még mindig magas az alacsonyabb infláció ellenére, és ez csökkenti a bankok hitelezési hajlandóságát, valamint visszahúzza a gazdasági növekedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik