Gazdaság

Árbevételük harmadát is elveszíthetik a távhőtermelők

Több cégnél ősszel bérfizetési problémák is előfordulhatnak, de a szolgáltatói számlák fizetésével is gondok lehetnek.

Augusztus végéig konkrétumokra lenne szüksége a tavaly november óta befagyasztott árakkal működő távhőszektornak, legalább a tervezett hőtámogatási rendszer alapelveiről; a kötelező átvételi dotáció hiánya az árbevétel harminc százalékát is elviheti – olvasható a hétfői Napi Gazdaságban.

A gazdasági napilap hétfői száma ismerteti, hogy a távhőtermelő egységek a korábbi kötelező átvételi támogatási rendszerben árbevételük 40 százalékát az áram eladásából realizálták. A támogatotti körből kikerüléssel az áramért kapott, kilowattóránként 30 forintos összeg mintegy 18 forintra csökkent.

Az egyéb költségek, például a gázlekötési díj 13 százalékos növekedésével együtt a hőtermelők árbevételük egyharmadától is eleshettek. Hírek szerint több cégnek már csak a változó (azaz főként a gázbeszerzéshez kapcsolódó) költségekre jutnak források, ősszel bérfizetési problémák is előfordulhatnak, de a szolgáltatói számlák fizetésével is gondok lehetnek.

Úgy tudni, hogy a távőárképlet kidolgozásával megbízott Századvég Gazdaságkutató Zrt. erőművi adatokat ugyan már bekért, a piacon ugyanakkor még nem ismertek az alakuló árképzés részletei – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik