Gazdaság

Ciprus megszigorító csomagot fogadott el

A ciprusi parlament jóváhagyott pénteken egy gazdasági megszorító csomagot, de szeptember 15-re halasztotta az általános forgalmi adó növeléséről szóló szavazást.

A kormány által előterjesztett, két évre szóló takarékoskodási terv megvalósításával 750 millió eurót akarnak megspórolni, ebből az áfakulcs 15-ről 17 százalékra való emelése 160 millió euró többletet hozna az államkasszába.

A pénteken egyhangúlag megszavazott intézkedések alapján csökkentik a közalkalmazottak fizetését. A 70 ezer közalkalmazottnak ezentúl 2,5 százalék helyett bérük 3 százalékát kell befizetniük a nyugdíjalapba, emellett idén és jövőre 1,5-3,5 százalékos különadó terheli őket. Az éves szinten 60 ezer eurónál magasabb jövedelemmel rendelkezők esetében a személyi jövedelemadó kulcsát 30-ról 35 százalékra emelték. A megtakarítások utáni adó mértékét pedig 10-ről 15 százalékra növelték.

A kisebbségi kormány és az ellenzék egy héten át intenzíven egyeztetett a csomagról, mivel az ellenzék meg akart győződni arról, hogy nemcsak az adóemelésre alapul a takarékossági csomag, hanem a közalkalmazottak is kiveszik a részüket a megszorításokból. A kormány kénytelen volt ígéretet tenni arra, hogy előterjeszt egy újabb intézkedési tervet, amellyel további 360 millió eurót tudnak megtakarítani. A beharangozott intézkedések között szerepel a közalkalmazottak alapilletményének 10 százalékos csökkentése, illetve öt éven belül ötezer közalkalmazott leépítése, a szociális juttatások összegének maximalizálása, a bérek befagyasztása a jövő évre vonatkozóan, valamint az adócsalás elleni küzdelem fokozása.

A gazdasági szigornak az a célja, hogy a költségvetés idei hiányát 5,5, a jövő évit pedig 2,5 százalékra faragják le.

A ciprusi jegybank és az ország legnagyobb hitelezői arra figyelmeztették Ciprust, hogy az Európai Unió mentőövére szorulhat, ha nem tesz gyorsan lépéseket a fiskális egyensúlytalanságok és a strukturális problémák orvoslására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik