Gazdaság

Csúnya pofont kapott a magyar gazdaság

Ilyen rossz GDP-adat a tavalyi kormányváltás óta nem volt. Szakértők szerint újabb megszorítások jöhetnek.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei a második negyedévben a megelőző negyedévhez és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes számok alapján. Elemzők 2,1-2,3 százalékos bővüléssel számoltak.

Az Index elemzése szerint ilyen alacsony mértékű a tavalyi második negyedév – tehát a kormányváltás időszaka – óta nem volt a gazdasági bővülés mértéke. Ez vaskos visszaesés az előző negyedév után. Az első három hónapban még 2,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A kormányzati előrejelzést tartalmazó konvergenciaprogram erre az évre 3 százalékos GDP-bővülést jósolt, vagyis az első negyedév után fel kellett volna pörögnie a gazdaságnak.

A Napi Gazdaság szakértői úgy vélik, a keddi adat lehet, hogy lassan gondolkodásra készteti a kormányt is. A költségvetési bevételek elapadása az idei évet ugyan még nem veszélyezteti, hiszen a nyugdíjvagyon befedi a lyukakat, ám a jövő évi tervezés során már nem lehet ezzel nem számolni.

A HVG cikkében figyelmeztet: kénytelen lesz felgyorsítani a megszorításokat és/vagy növelni az adókat a kormány, ha ilyen gyenge marad a gazdasági növekedésünk.  Hozzáteszi: az, hogy a magyar gazdaság növekedése az előző negyedévhez képest megállt, azt jelenti, hogy nem vált be az a gazdaságélénkítési recept, amiMatolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevéhez kapcsolódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik