Gazdaság

Elkezdődhet a tánc a Budapesti Értéktőzsdén

Pozitív nyitás után hullámzó árfolyammozgásra számítanak a BÉT szerdai kereskedési napján az elemzők.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető részvénypiaci elemzője pozitív nyitást, nap eleji kicsi optimizmust, az amerikai tőzsde keddi pluszos zárására való reagálást vár.

Mint mondta, “heves mozgások, csapkodások” várhatók a következő napokban, így szerdán is, mert sok a “függő változó”, közte az amerikai jegybank politikája, kilátásai, és az elmúlt napok tőzsdei történései, a hazai vegyes kilátások.

A pluszos nyitás után “elindul a tánc a parketteken” – fogalmazott. Szerinte pluszból mínuszba váltanak majd a részvényárfolyamok szerdán. Az OTP és a Mol esetében “visszapattanásra” lehet számítani.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője kiemelte: nem jelentett be rendkívüli intézkedést az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, de biztosította a piaci szereplőket, hogy további két évig rekordalacsony szinten tartja a jegybanki alapkamatot.

Ez a bejelentés meghozta a befektetők vételi kedvét, így az előző napi zuhanás után markáns emelkedéssel zártak a tengerentúli indexek. Emiatt az európai részvényindexek is emelkedéssel indítják a napot – így a hazai piac is.

A változékonyság azonban fennmaradhat, nagy napon belüli kilengések várhatóak továbbra is. Az elemző úgy vélekedett: a hangulatváltozásokra a Mol, és az OTP lehet leginkább érzékeny, az olajpapír esetében a 18 000 forintos, míg a bankpapír árfolyamában a 4800 forintos szint lehet elérhető a következő napokban, amennyiben a jelenlegi jókedv ezúttal tovább tart néhány óránál.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 473,80 pontos, 2,48 százalékos csökkenéssel, 18 638,62 ponton zárt kedden. A Mol árfolyama kedden 780 forinttal, 4,41 százalékkal 16 900 forintra csökkent, 7,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 70 forinttal, 1,54 százalékkal 4475 forintra esett, forgalmuk 17,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 2,52 százalékkal 502 forintra gyengült, forgalma 2,3 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 200 forinttal, 0,58 százalékkal 34 500 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,6 milliárd forintot ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik