Gazdaság

9 milliárdot veszít évente a tolvajokon a Tigáz

A cég speciális eszközökkel küzd ellenük: ipari endoszkópot használnak, hőkamerát, gázmérőtesztert vetnek be a leleplezéshez.

A Tigáz szolgáltatási területén az év első felében közel ötezer gázlopási esetet derített fel, megközelítően ezerrel többet, mint tavaly egész évben; a gázlopások évente mintegy 9 milliárd forint kárt okoznak a társaságnak – hangzott el a cég sajtótájékoztatóján.

Kállai László ellenőrzési vezető a felderített esetek számának jelentős növekedését a hatékonyabb és fokozottabb ellenőrzéssel magyarázta.

Az 1,25 millió ügyfél közül a becslések szerint 40-60 ezren vételezik szabálytalanul a földgázt. A Tigáz hét megyében szolgáltat, ezek közül Pest megyében és a Nyírség észak-keleti területein fordul elő leggyakrabban a gázlopás. Az esetek felében a gázmérő óra számlálóját állítják vissza.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy sokszor vállalkozók jelentkeznek “segítséget nyújtani” a gázlopásban, majd utána még zsarolják is a fogyasztót.

A felderítési arány 10-12 százalék. Az ellenőrzések 50 százalékát bejelentés alapján végzi a társaság, Ezek felében a gyanú beigazolódik.

Számos új eszközt vetnek be a leleplezésre. Többi között informatikai eszközökkel elemzik a fogyasztói szokásokat, ipari endoszkópot használnak, hőkamerát, gázmérőtesztert alkalmaznak, illetve speciális készülékkel ellenőrzik a mágnesezést.

Az idén 75 ezer célzott ellenőrzést végez a társaság, előzetes bejelentés nélkül vizsgálják, hogy van-e gázfelhasználás a mérő megkerülésével, vagy manipulálták-e a gázmérőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik