Gazdaság

Svájc nem akar rögzített árfolyamot

Nem jöhet számításba a frank árfolyamának euróhoz való rögzítése - szögezte le Svájc gazdasági minisztere.

Johann Schneider-Ammann kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatosan is, hogy negatív kamatszintek bevezetése eredménnyel járna az alpesi valuta erősödése elleni küzdelemben.

A frank az elmúlt időben jelentősen erősödött a legfontosabb nemzetközi valutákkal szemben a bankközi devizapiacon, miután a befektetők a világgazdasági bizonytalanságok közepette a menedékvalutának tekintett svájci fizetőeszközbe igyekeztek menekíteni vagyonukat. Július eleje óta az euró frank árfolyama 1,2338-ról 1,0933-ra esett, ami az alpesi valuta 12,85 százalékos felértékelődésének felel meg. A frank forint árfolyama 16,71 százalékkal, a július eleji 213,59 forintról 249,28 forintra emelkedett.

A frank erősödésének megakadályozása érdekében a Svájci Nemzeti Bank, az SNB szerdán kamatcsökkentés mellett döntött. Irányadó, a három havi bankközi kamatlábra vonatkozó kamatcélját a korábbi 0,00-0,75 százalékról 0,00-0,25 százalékra mérsékelte. A döntést a frank erősödésének a svájci gazdaság teljesítményére gyakorolt negatív hatásaival magyarázta a szervezet.

Mivel a lépés óta folytatódott a svájci Frank erősödése több szakember is a frank árfolyamának euróhoz – nem feltétlenül paritásos szinten – való rögzítése, illetve negatív kamatszintek bevezetése mellett szólalt fel. A legtöbb közgazdász azonban mindkét beavatkozási formát alkalmatlannak ítéli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik