Gazdaság

Még mindig jó menekülőút a svájci frank

A svájci jegybank kamatcsökkentése nem csorbította a frank befektetési menedékként betöltött devizapiaci szerepét.

A svájci jegybank (SNB) által szerdán életbe léptetett, gyakorlatilag mennyiségi monetáris enyhítéssel felérő intézkedés a frank erősödésének megfékezésére éppen úgy nem fogja gyengíteni a svájci frank befektetési menedékként betöltött szereptét, mint ahogy egy jegybanki intervenció sem lesz képes megállítani árfolyamának emelkedését – írja a Dow Jones hírügynökség.

A jegybank bejelentése a pénzpiaci likviditás növeléséről természetesen meghozta a kívánt hatást – átmenetileg. A svájci frank veszített erejéből az euróval, a dollárral és a jennel szemben is. Az intézkedés azonban több okból sem lehet tartósan hatásos.

A svájci jegybank, az SNB még most is “sebeit nyalogatja” legutóbbi árfolyam-korlátozó beavatkozásai után, ami tavaly 21 milliárd svájci frank veszteséget okozott neki, az idei első félévben pedig további 11 milliárdot. Az elszenvedett veszteségeket nem nézik jó szemmel az SNB részvényesei, ami elég valószínűtlenné teszi, hogy a jegybank ismét svájcifrank-eladásokba bocsátkozna az árfolyam leszorítása érdekében.

Annak azonban, hogy a jegybank nem fog ismét interveniálni, más, egyszerűbb oka is van. A bank vezetői ugyanis tisztában vannak vele, mennyire hiábavaló dolog lenne egy ilyen lépés a jelenlegi piaci környezetben.

A világgazdasági növekedés lassulásával és az euróövezeti adósságszolgálati válság eszkalálódásával párhuzamosan a befektetési menedéket kereső tőke csak növekedhet, a svájci frank iránti kereslet csak emelkedhet.

Az SNB lépése átmenetileg növelte a jen- és az aranybefektetések vonzerejét, a biztonságot kereső befektetők figyelme azonban hamarosan visszaterelődik majd a svájci frankra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik