Gazdaság

Már az idei szabadságokat is átrendezhetik a munkáltatók

Augusztus 1-jétől kevesebb rendes szabadság jár szülési szabadság után, és akár 6 hónapos próbaidő is kiköthető.

Módosult a munka törvénykönyvének néhány részletszabálya. A munkaügyi salátatörvényt még júliusban fogadta el a parlament, a változásokkal már az idei szabadságokat is átrendezhetik a munkáltatók.

Az eddig hatályos szabályozás értelmében a szabadság kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére volt kiadható, azaz a munkáltató nem zárhatta ki azt, hogy akár három-négy hétre egyhuzamban szabadságra menjen dolgozója, csak annak időpontjába szólhatott bele. A gyakorlat azonban azt mutatta, hogy a munkáltatók nehezen tudják egyhuzamban három-négy hétre nélkülözni a munkavállalót, hacsak nem áll le szabadság miatt a teljes termelés vagy ügyintézés. Ezért jellemzően eleve több részletben vették ki a dolgozók a szabadságot.

Augusztus 1-jétől a már nemcsak akkor lehet kettőnél több részletben kiadni a szabadságot, ha azt a munkavállaló így kéri, hanem a munkáltató is dönthet így. A döntést azonban indokolnia kell: fontos gazdasági érdeke vagy működését érintő ok miatt mondhatja a dolgozónak, hogy nem tudja egy huzamban három hét szabadságra engedni. Ilyen indokot persze nem nehéz találni. Visszaélni azonban nem lehet ezzel joggal, ugyanis nemzetközi egyezmény határozza meg, hogy egy évben legalább 14 nap egybefüggő távollét biztosítása ilyenkor is kötelező, azaz legalább 10 munkanap szabadságot egyben kell kiadni a dolgozónak. OLVASSON TOVÁBB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik