Belföld

Multikat regulázna a KDNP a munka törvénykönyvével

Harrach Péter szerint biztosítani kell a kisgyermekes szülők védelmét, illetve a védett korban lévők munkahelyének biztosítását.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a munka törvénykönyve módosításának kettős célt kell szolgálnia: be kell csukni a visszaélések kiskapuit, és a munkavállalók tényleges jogait meg kell erősíteni.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pénteken azt mondta, az előbbi azt jelenti, hogy a vállalkozások zavartalan működését biztosítani kell, utóbbi pedig, hogy a munkavállalók védelmét a kiszolgáltatott helyzetükkel visszaélő munkaadókkal – mint egyes multinacionális kereskedelmi láncok – szemben is biztosítani kell.

Kiemelte: a módosításnak összhangban kell lennie a családok védelméről szóló törvénnyel, és a szociális konzultáció eredményével. Elmondása szerint ez a családok, elsősorban a kisgyermekes szülők védelmét, illetve a védett korban lévők munkahelyének biztosítását jelenti.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég nyilvánosságra hozott jogszabálytervezete alapján a táppénzen lévő, a várandós, szülési szabadságon lévő, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeküket táppénzen ápoló és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal az úgynevezett védelmi idő alatt is közölhető lenne a felmondás. A felmondási idő pedig – ellentétben az eddigi 15, illetve 30 nappal – a védelmi idő lejártát követő napon kezdődne.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő hétfőn arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a kormány garantálja a védett kor intézményét, vagyis azt, hogy 55 éves kor felett csak különösen indokolt esetben lehet elbocsátani a munkavállalót.

“Olyan munka törvénykönyvet szeretnénk, amely segíti a munkanélkülieknek a munkaerőpiacra való visszatérését, és segíti a gyermekes anyák, valamint a szülési szabadságról visszatérő anyák elhelyezkedését” – mondta a kormányfő szóvivője.

A dokumentumról a kormányfő szóvivője leszögezte, hogy az egy “konzultációs munkaanyaga”, amelyhez a kormány jelenleg és továbbra is várja az észrevételeket.

Az MSZP szerint bábjáték, hogy a Fidesz-frakció úgy tesz, mintha nem lett volna tudomása a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jogszabálytervezetéről, amely a munka törvénykönyvének átfogó módosítását célozza.

Tukacs István országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a kormányzati honlapon nem véletlenül publikálnak előterjesztéseket, a gazdasági tárca javaslatában szereplő, a munkavállalókat sújtó tervezett intézkedések nyilvánvalóan politikai döntés eredményeként kerültek a tervezetbe, így csak figyelemelterelésként értékelhető, hogy a Fidesz-frakció tagjai munkaanyagnak minősítették azt, és a módosítását vetítették előre.

Ha a nyilvánosságra került tervezetnek megfelelően változik a munka törvénykönyve, akkor a magasan kvalifikált munkavállalói réteg nagy valószínűséggel el fogja hagyni az országot – mondta Kaufer Virág az LMP és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés pénteki tárgyalását követő budapesti sajtótájékoztatón.A parlamenti képviselő kijelentette, attól még nem lesz több munkahely, hogy a kormány megkönnyíti a kirúgásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik