Gazdaság

Akár 400 forint is lehet a benzin

Többek között szezonális hatások miatt tovább emelkedhet az üzemanyagok ára.

Vultur Csaba, a holtankoljak.hu szerkesztője úgy véli, hogy szezonális hatások miatt további áremelkedés várható augusztus végéig, és addigra akár 420 forint is lehet egy liter benzin a drágább kutaknál – írja a Népszava. A szakember szerint a “lélektani határ” már a 350 forintos benzinárnál volt tavaly, amikor egyébként 12 százalékkal csökkent a benzin, hattal pedig a gázolaj forgalma.

A Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Intézet ügyvezetőjei három okkal magyarázza az üzemanyagok folyamatos drágulását. Az árat elsősorban az nyomja fölfelé, hogy még mindig magasabb a kereslet, mint a kínálat. Ezt a nyár, vagyis a turistaszezon még inkább erősíti. Hegedűs Miklós szerint ezért nem kizárt, hogy Magyarországon eléri a 400 forintot a benzin átlagára.

A kereslet növekedése ellenére egyes országok, amelyek megtehetnék, nem növelik a termelést. A drágulás harmadik oka a pedig az lehet Hegedűs Miklós szerint, hogy az alternatív üzemanyagok fejlesztése megakadt. A növényekből ugyanis gyakran sokkal többe kerül kinyerni az üzemanyagot, és egyelőre az sem biztos, hogy kevésbé környezetszennyezők.

Az európai országokban érvényes üzemanyagárakat összevetve kiderül, hogy a 95-ös benzin Norvégiában a legdrágább, ott literenként 511 forint, míg a legolcsóbb Ukrajnában, ahol egy litert 246 forintért adnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik