Gazdaság

Csillapodott a hisztéria, helyrebillent a forint

Szerdán a forint korrigálta a péntektől hétfőig elszenvedett veszteségeit, és árfolyama visszatért az elmúlt hét közepén jellemző szintre.

A múlt pénteki banki stresszteszt eredményének megbízhatóságával szemben keltett kételyek miatt péntektől hétfő estig bekövetkezett devizapiaci árfolyamkilengéséket szerdán többnyire már “szélsőséges”, sőt egyes esetekben “hisztérikus” reakciónak minősítették az elemzők. A piaci kockázatkerülés kedden már enyhült, a kereskedés pedig szerdára gyakorlatilag visszatért a normális kerékvágásba.

A devizapiacokon a befektetői magatartás azonban továbbra is tartózkodó, mivel a piacok az euróövezeti válságcsúcs csütörtöki döntéseire várnak, miközben alapvetően bizalommal tekintenek egy, “a görög adósságszolgálati terheket valamilyen módon enyhítő, az euróövezeti dominóhatást kiküszöbölő” megoldás bejelentése elé.

Az eurót 269,37 forinton jegyezték szerdán délután négy óra előtt a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 270,99 forinttal szemben. Szerdán 269 forint alatti eurójegyzésre is volt példa. A forint hétfőn 273-as eurójegyzés felett négyhavi mélypontot érintett.

A svájci frank 231,93 forintos árfolyamon állt szerdán délután, szemben a kedd délutáni 232,51 forinttal. A svájci frank árfolyama hétfőn történelmi rekordot állított be 238,46 forinton.

Száz japán jent 240,93 forinton jegyeztek a kedd délutáni 241,70 forinttal szemben. Pénteken 241 forint környékén mozgott a jegyzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik