Nagyvilág

Devizaválság jöhet

Nem halogathatják tovább a döntést a görög adósságválság kezeléséről az európai vezetők. A csütörtöki csúcstalálkozón eldőlhet a közös európai valuta sorsa.

A Napi Gazdaság internetes oldala összeállítást közölt európai gazdasági lapok elemzéseiből, melyek egyhangú véleménye szerint nem lehet tovább halogatni a görög adósságválság kezelését. A lap által idézett szakértők szerint a további késlekedés devizaválságot idézhet elő, mivel a görög fizetésképtelenség esetén az Európai Központi Bank nem fogadná el a görög államkötvényeket fedezetként, amely kilátásba helyezné Athén kilépését az euróövezetből.

Elemzők szerint a görög kilépés rendkívül nagy zűrzavart okozna: a lakosság megrohamozná a bankokat, újra kellene tárgyalni minden egyes euróban kötött szerződést, valamint át kellene állítani az összes pénztárgépet és ATM-et – írja a gazdasági hírportál.

A lap idézi egy neves amerikai közgazdászprofesszor véleményét is, mely szerint az európai vezetők kizárólag összehangolt, a tagállamok garanciáját élvező kötvénykibocsátással kerülhetnék el a válságot. A szakértő azt javasolja, hogy a nagy hiányokat felhalmozó országoknak tiltsák meg a közös európai pénzalapok használatát, a jól teljesítő tagállamokat viszont olcsó forrásokhoz kellene juttatni.

Az eurózóna tagállamainak vezetői csütörtökön, Brüsszelben gyűlnek össze, hogy megállapodjanak a Görögországnak szánt újabb mentőcsomagról, valamint hogy új stratégiát dolgozzanak ki az adósságválság terjedésének elkerülésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik