Gazdaság

Pocsék hetet zártak a devizahitelesek

A rossz európai és amerikai makrogazdasági hírek miatt különösen rossz hetet zárhattak a magyar svájci frank-hitelesek. A deviza látványosan erősödött a forinttal szemben, 236 forint felett is járt a kurzus, ami történelmi rekord.

Csupa rossz hír érkezett a héten: amerikai belpolitikai polémia az adósságplafon emelése miatt, leminősítésekkel fenyegető hitelminősítők, Európában pedig Olaszország került terítékre, mint a következő déli állam, melynél akár reális forgatókönyv is lehet az államcsőd. Pénteken ezért újra gyengült a forint, és újabb történelmi mélypontjára esett a frank ellenében: 236 forint felett is járt az alpesi deviza. A hét elején még 222 forintról indult, így csaknem 6 százalékot zuhant 5 munkanap alatt.

A svájci frank végül 234,2 forinton zárt, a dollár jegyzése 190,99 forint, míg egy euróért 270,2 forintot kértek a pénteki tőzsdezáráskor. Az elemzők további svájci frank emelkedésre számítanak, az egyetlen hír, mely némileg nyugtatólag hatott a piacra, hogy az olasz parlament alsóháza megszavazta a 48 milliárd eurós megszorító csomagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik