Gazdaság

Egyre több a fizetésképtelen cég

A 2010-es év után az idei újabb mélypontot hozhat Magyarországon.

Radikálisan, 21 százalékkal nőtt a magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója 2011 első felévében az előző év hasonló időszakához képest. Az összes bejegyzett cég 3,85 százaléka ellen indítottak eljárást a 2010 első felében regisztrált 3,17 százalékkal szemben – tudatta az MTI-vel csütörtökön a Coface Hungary.

Ennek okát a nemzetközi hitelbiztosító abban látja, hogy nem teljesít úgy a gazdaság, ahogy korábban várni lehetett, és habár összességében ez nem igazán jó hír, annyiban mégis az, hogy a jelek szerint folytatódik a piac tisztulási folyamata. A 2010-es év után az idei újabb mélypontot hozhat Magyarországon, egyelőre ugyanis nem látszik bárminemű fordulat. Összességében komoly problémát jelent, hogy nem történik érdemi változás a bajba került cégek tényleges megmentésére.

Jó hír lehet, hogy egyre kevesebb cég zár be önszántából, ugyanakkor nagyon megugrott (közel háromszorosára) a kényszer-végelszámolások száma. Így megszűnnek a valósan nem működő cégek, ami tisztítja a piacot, ám öröm az ürömben, hogy igen csekély, majdnem nulla a megtérülés ezeknél az eljárásoknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik