Gazdaság

Szomorú adósrekord

Júniusban több mint nyolcszázezren voltak a banki "feketelistán".

A központi hitelinformációs rendszerben, (KHR) leánykori nevén BAR-listán júniusra a lejárt tartozással rendelkezők száma újabb csúcsot érve el 806 ezerre duzzadt.

Az adatbázist kezelő BISZ Zrt. friss statisztikája azt jelzi, hogy már az elmúlt napok frankszárnyalása előtt is terjedt az adósságcsapda. A Napi Gazdaság szerint az egy évvel korábbi adatokhoz képest több mint 18 százalékkal növekedett azok száma, akik a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem fizették tartozásaikat.A tavalyi adatokhoz képest több mint 18 százalékkal nőtt azok száma, akik vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben több mint 90 napon át nem tudtak eleget tenni. Az első félév végén több mint 1 millió 620 ezer mulasztást tartottak nyilván, ebből lezártnak mintegy 150 ezret tekintenek.

A mulasztás a hátralék teljes kiegyenlítésével, de a szerződés átütemezésével (a banki adóssegítő programban részvétellel) is megszűnhet. Ebbe a kategóriába kerülnek azok is, akiket már végrehajtottak, vagy kezesük fizetett.

A Napi Gazdaság információi szerint egyébként a lezárt szerződéseknél a KHR-nyilvántartás lerövidülése miatt több bank is kamatemelésre készült. Néhány adós jelzése alapján pedig ez a folyamat már el is indulhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik