Gazdaság

Leszereltetnék a szlovák rendszámokat

Elfogadta az Országgyűlés a kormány által beterjesztett gazdasági salátatörvényt. Ezek szerint jelentősen, 40 forinttal nő az E85-ös üzemanyag jövedéki adója, és érdemi regisztrációsadó-kedvezményt kap, aki lecseréli magyarra autója külföldi rendszámát.

A számos gazdasági tárgyú jogszabály módosítását célzó törvénycsomagot 251 igen szavazattal, 90 nem ellenében fogadták el hétfőn késő este a képviselők.

Változó adómértékek

Az új jogszabály szerint emelkedik az E85-ös bioüzemanyag jövedéki adója, méghozzá – a KDNP-s Aradszki András javaslatára – a kormány által indítványozott literenkénti 12 forint helyet 40 forinttal, miután a kormánytöbbség szerint az eddigi adókedvezmény túlzott támogatást biztosítana a bioüzemanyagnak, így sérült a versenysemlegesség követelménye.

A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása “összehúzza” a használt autók avultatási tábláját: a kocsi egyéves koráig nem változik az a szorzó, amely csökkenti a használt járműnél az új autóra meghatározott regisztrációs adót. Eddig 241 hónap után volt a legmagasabb (0,9) a korrekciós tényező, a módosítással ezt 169 hónaptól kell alkalmazni.

Az új jogszabály szerint 50 százalékos regisztrációs adó kedvezmény jár azoknak, akik az idei év végéig lecserélik magyarra autójuk külföldi rendszámát. Az alkotmányügyi bizottság végszavazás előtti módosító javaslata az amnesztiát nem a törvény kihirdetéséig, hanem a június 15-ig forgalomba helyezett, és tulajdonba vett külföldi rendszámú járművekre adja.

A személyi jövedelemadó-törvény módosítását a fideszes Rogán Antal kezdeményezte. Eszerint nem számít bevételnek az értékpapír magánszemélytől történő megvásárlása, ha a vételár eléri a papír névértékét. Nem kell adót fizetni az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban székhellyel rendelkező biztosítótól származó bármilyen kifizetés után sem, ha a szerződést 2006. szeptember 1. előtt kötötték, és azt követően nem fizettek díjat.

Amiben meggondolták magukat

A Matolcsy György által június elején benyújtott javaslat több lépcsőben emelte volna a cigaretta jövedéki adóját. A parlament alkotmányügyi bizottsága által beterjesztett, és a zárószavazás előtt elfogadott módosító indítvány szerint viszont erre nincs szükség, mert a dohánytermékeket hosszú távú stratégia szerint, azonos mértékben kell adóztatni.

Szintén kikerült a törvénycsomagból az a passzus, amely az offshore cégekben tartott jövedelem adómentességét garantálta volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik