Gazdaság

Péntektől újra önálló irányítás alatt a Mal Zrt.

A vörösiszap-katasztrófa után július 1-jével véget ér a csaknem kilenc hónapja tartó állami felügyelet az alumíniumgyárban.

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően bevezetett egyedülálló jogintézmény tevékenységéről és az elvégzett feladatokról több száz oldalas zárójelentés készült – mondta Kossa György, az állami felügyelet vezetője csütörtökön.

Az állami felügyelettel együtt pénteken a Veszprém megyére kihirdetett veszélyhelyzet is megszűnik. A honvédelmi törvény módosítását, az úgynevezett “lex Malt” – amely lehetővé tette a Mal állami felügyelet alá vonását – tavaly október 11-én fogadta el nagy többséggel a parlament.

Kossa György közölte: az ellenőrzés alá vont céget sikeresen kivezették a katasztrófát követő krízishelyzetből, a felügyelet munkatársai ellenőrizték és nyomon követték a timföldgyár működését pénzügyi, technológiai, bányászati, beszerzési, jogi, környezetvédelmi, munkavédelmi, kárenyhítési és biztonsági területeken. Hozzátette: a katasztrófavédelmi kormánybiztos irányítása alatt újraindulhatott a termelés, és a hetvenéves vörösiszap-kezelési technológia helyett alig négy hónapon belül új, száraz technológiát vezettek be. A kárelhárítás mellett részt vettek a különböző hatósági – vízügyi, bányakapitánysági, egységes környezethasználati – engedélyek kidolgozásában.

A felügyelet vezetője a jövőbeni feladatokról szólva elmondta, hogy az átszakadt X-es tározó bezárása jelenleg ötvenszázalékos készültségben van, a 12 méter mély és 105 méter hosszú vízzáró résfala elkészült, a kazetta végleges bezárása két év múlva fejeződik be.

Kiemelte, hogy eddig a Malnak csaknem kétmilliárd forintos költséget jelentett a különböző védművek és völgyzáró gátak megépítése, a tározótérben lévő csurgalékvizek kezelésére kiépített automata semlegesítő rendszer üzembe helyezése, a technológiaváltásra 500 millió forintot költött a cég. Ki kell építeni még egy XII-es záportározót, amelynek a kivitelezése június 20-án elkezdődött; a gyár teljes területén lévő tizenegy vörösiszap-tározó csapadékvíz-elvezető rendszerének felújítása várhatóan két évig tart.

Szólt arról is, hogy a napokban tartottak egy veszélyhelyzet-kezelési gyakorlatot, amelyet a kidolgozott új tervnek megfelelően a timföldgyár sikeresen végrehajtott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik