Gazdaság

Kevésbé nőtt az export és az import

Áprilisban tovább lassult az export és az import éves összevetésű növekedési üteme, és a havi külkereskedelmi többlet a februári és márciusi egyenként 830 millió eurót meghaladó rekord szintről 479,3 millió euróra, az egy évvel korábbit mindössze 23,8 millió euróval meghaladó összegűre csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint euróban számolva az áprilisi export 13,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a februári 27 százalék feletti és a márciusi 18,4 százalékos növekedést követően. A behozatal növekedése 14 százalékra lassult az előző két hónap 20,4, illetve 16,1 százalékáról.

Az idén áprilisban a behozatal értéke 5,855 milliárd euró volt, a kivitel 6,334 milliárd eurót tett ki. Az adatok lényegében megegyeznek az előzetesen közölt számokkal. Az első négy havi export euróban 20,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az első negyedévben 23,5 százalékkal, az import 21,7 százalékkal nőtt az első negyedévben, az első négy hónapban 19,7 százalékra lassult.

Az idén az első négy hónapban a külkereskedelmi mérleg aktívuma 2,551 milliárd euró (688 milliárd forint) volt, 638 millió euróval (178 milliárd forinttal) több, mint 2010 azonos időszakában. A kivitel volumene 16, a behozatalé 14 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. Az első négyhavi kivitel értéke 26 milliárd euró, a behozatalé 24 milliárd euró volt, ezzel az export forintértéke meghaladta, az importé nem érte el a gazdasági világválság előtti – 2008. év azonos időszaki – szintet.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala 2011 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest importban 5,8, exportban 5,4 százalékkal emelkedett. A forint az euróhoz képest 1 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 0,2 százalékkal gyengült. A cserearány 0,4 százalékkal romlott.
A KSH szerint az idén január–áprilisban a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene egyaránt 17 százalékkal bővült úgy, hogy az időszakon belül hónapról hónapra lassult a dinamika.

Az árufőcsoporton belül a jelentősebb súlyt képviselő termékkörök mindkét irányú forgalmának alakulását ez a tendencia jellemezte. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék export- és importvolumene az időszak egészét tekintve közel ötödével bővült, áprilisban azonban a kivitelé alig, a behozatalé tizedével haladta meg a bázisidőszak szintjét. A mobitelefon- és alkatrész-kereskedelemben továbbra is növekedést, ezzel szemben a televízió és alkatrészeinél csökkenést regisztrált a KSH.

Az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú forgalmának és a közúti jármű importjának volumene közel negyedével bővült az év első négy hónapjában.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 20, illetve 18 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához képest, amelynél a mérséklődő dinamika főképp az importban figyelhető meg.

A gyógyszer és gyógyszerészeti termék exportvolumene harmadával, az importé több mint ötödével nőtt, elsősorban a gyógyszerelosztó-hálózatok növekvő forgalmának köszönhetően.
Több árucsoport kereskedelmét a hazai és más európai országok autóipari keresletének alakulása befolyásolta: átlag feletti a szakmai, tudományos ellenőrző műszer és a színesfém exportjának, valamint a gumigyártmány mindkét irányú forgalmának volumennövekedése.

Az energiahordozók importvolumene az év első négy hónapjában 5 százalékkal csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest a világpiaci árak emelkedése miatt azonban euróban és forintban 20 százalékot meghaladó növekedést jelentett a KSH. Az időszakon belül a február–márciusi jelentős csökkenést követően áprilisban már némi növekedést mértek. Az import csaknem harmadát kitevő természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene több mint harmadával, az időszak utolsó hónapjában már csak ötödével esett vissza. A behozatal több mint felét adó kőolaj és kőolajtermék importvolumene 20 százalékot meghaladó mértékben nőtt az alacsony bázishoz viszonyítva.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7 százalékkal, az importé 15 százalékkal nőtt január–áprilisban. A kivitel volumene az utolsó két hónapban nem érte el az előző év azonos időszaki szintet, elsősorban a gabona és gabonakészítmény exportjában regisztrált jelentős csökkenés miatt. Ezzel szemben dinamikusan nőtt a kávé, tea, kakaó, fűszer és az élőállat export-,valamint a hús és húskészítmény, a tejtermék és tojás importvolumene.

Az EU-ba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2011 első négy hónapjában 13,1, illetve 16,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Magyarország külkereskedelmi aktívuma az unió egészét nézve 342 millió euróval nőtt, ennek döntő része – 341 millió euró – az új tagállamokkal folytatott kereskedelemben realizálódott, elsősorban a feldolgozott termékek – ezen belül is a gyógyszerek – forgalmában mért élénkülésnek köszönhetően.

Dinamikusan, 26 százalékkal bővült az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene, ezzel szemben az importé csupán 11 százalékkal haladta meg a bázisszintet. Az export húzóerejét az ázsiai országokba irányuló gépipari export 59 százalékos jelentette, az import mérsékeltebb növekedését az energiahordozók behozatalának alakulása befolyásolta.

Magyarország külkereskedelmi forgalmának hiánya 346 milliárd forint volt, 73 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik