Gazdaság

A gazdagokat segíti a “családi” adórendszer

A jövő évi adótervek a 300 ezer forintos havi bruttó jövedelem felettieknek kedveznek, az egy- és kétgyerekesek többsége viszont nem jár jól.

Amennyiben a kiszivárgott adótervek közel állnak a valósághoz, akkor 2010 és 2012 között az egy- és kétgyerekesek többsége egyáltalán nem jár jól azzal, hogy “családi” lett az adórendszer – írja a Portfolio.hu.

A gyerektámogatást igénybe nem vevő személyek esetében 2012-ben az idei évhez képest 280 ezer forintos havi bruttó jövedelemig rosszul járnak, mert az adókulcs csökkenése nem képes mérsékelni az adójóváírás csökkenését (és a járulékemelést). A terhelés növekedése különösen az alsó jövedelmi szegmensekben erőteljes. 80 ezer forintos bér esetében 2010-ben 2,7%, 2011-ben 5,2%-os átlagos adókulcsot számolhatunk, jövőre viszont már 9,3%-os lenne. Vagyis két év alatt 6500 forinttal csökkenne a nettó bér, amit tovább apaszt az átlagosan évi 4 százalék körüli infláció is.

A magas jövedelműek, akik az egyre szigorúbb adójóváírási rendszer juttatásait már amúgy sem érzik, természetesen jól járnak a jövő évi változásokkal, a szuperbruttó adóalap félszuperbruttóvá válásával. Aki havonta félmillió forintos bruttó fizetést tudhat magáénak, már 40 ezer forint feletti nettó béremelkedést érzékelhet az adóváltozások hatására.

Miközben az egyedülállók nettó jövedelme a kiszivárgott elképzelésekből számolva csak magas jövedelemtartományokban emelkedik, addig a gyerekesek tulajdonképpen mindenhol legalább olyan jól járnak, mint ahogy 2010-ben. Igaz, miközben a kétgyerekesek esetében egyértelműen javul a helyzet, addig mondjuk egy olyan személy, aki a nemzetgazdasági átlagot keresi meg és egy gyerek után veheti igénybe a kedvezményt, aligha lehet elégedett azzal, hogy családi adózás címén a nettó fizetése a 2010-es szinten stagnál – írja a Portfolio.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik