Gazdaság

Nyugdíjreform vagy adóemelés?

Százmilliárdokat enged el a kormány a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest szerint.

A munkaerőpiacot, a szociális ellátást és nyugdíjrendszert érintő kormányzati intézkedéseket vizsgálva a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB) arra jutott, hogy kétszer nagyobb is lehetne a költségvetési egyenleg javulása, mint amit a kormány eredetileg kitűzött. Ehhez azonban tartani kellene a Széll Kálmán Tervet.

A már bejelentett kormányzati szándékok, törvénytervezetek alapján a tervbe vett egyenlegjavulás alig fele várható azonban csak. A korlátozott változat miatt a költségvetési tervekben keletkező lyuk betömésére forrást kell találni, A felpuhulás miatt ugyanis százmilliárdos – jövőre 144, 2013-ban 190 milliárd forintos – rés lehet a kormányzati tervekben. Azt adóemeléssel (jövedelemtípusú) kényszerülhet kompenzálni majd a kormány.

A Költségvetési Felelősség Intézet Budapest szerint a fő kérdés, a kormány miként tudja teljesíteni a Brüsszel felé vállalt 3 százalék alatti hiánycélt. Az intézet készített egy olyan “módosított csomagot”, amelyben alapján arra lehet következtetni, hogy esély sincs a célszámok teljesítésére. A rokkantsági ellátás megvonása és az előrehozott nyugdíjak megszüntetése nélkül a kormány nem tudná javítani a költségvetési egyenleget.

Összességében a Költségvetési Felelősségi Intézet szerint elmondható, hogy az 57 év feletti rokkantnyugdíjasokra valamint az előrehozott és korkedvezményes nyugdíj-megállapításokra vonatkozó szabályok érdemi szigorítása nélkül a kormányzati tervekben megjelenő egyenlegjavítási célok teljesítése gyakorlatilag nem lehetséges az eddig felvetődött intézkedési területeken belül.

Jelen technikai kivetítés a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest kiadványaként, önkéntesek munkájával készült, jelentős részben a 2010 végén megszüntetett Költségvetési Tanács Titkárságán kidolgozott módszertanok alapján.
A kiadvány semmilyen értelemben nem tekintendő értékválasztást is magában foglaló állásfoglalásnak a költségvetési hatás szempontjából megvizsgált – részben hipotetikus – intézkedésekkel kapcsolatban – figyelmeztet az intézet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik