Gazdaság

“A reálhozam mértékével kapcsolatos vita elszámolási jellegű”

A reálhozammal kapcsolatos nézeteltérések rendezését először a pénztáraknál kell megkísérelni, ha pedig a volt tag a vita eredményét nem fogadja el, bírósághoz fordulhat.

A pénztárak azonban a PSZÁF szerint nem érdekeltek abban, hogy a valós igényeket elutasítsák.

Annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki nem nyilatkozott a pénztárban maradási szándékáról, 2011. március 1-jével megszűnt a tagsági jogviszonya, és automatikusan visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe, így a felek között már nem áll fenn tagsági jogviszony. A reálhozam mértékével kapcsolatos vita tehát elszámolási jellegű – mutat rá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

A volt tagnak a tájékoztató szerint először a pénztárnál kell megkísérelnie az elszámolással kapcsolatos nézeteltérés rendezését. Ezért fontos, hogy az elszámolásokat tartalmazó iratokat, illetve a számlaértesítőket a volt tagok megőrizzék, mert ezek az iratok képezik alapját az elszámolási különbségek tisztázásának. Ezek közül a számlaértesítő a legfontosabb, mert a volt pénztártag ebben a dokumentumban kap pontos információkat az egyéni számlájáról és az őt megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről. Ha az elszámolási vita eredményét a volt tag nem fogadja el, bírósághoz fordulhat igényének érvényesítése érdekében.

A PSZÁF három lépcsőben vizsgálja, hogy a pénztárak a törvényekben foglaltaknak megfelelően járnak-e el. Ezek az úgynevezett prudenciális vizsgálatok kiterjednek arra is, hogy az elszámolási vitákat a pénztárak milyen módon kezelik, rendszereik mennyire alkalmasak a pontos számításokra. A PSZÁF e vizsgálatok eredményét folyamatosan nyilvánosságra hozza, ha hibát fedez fel a pénztár működésében, kijavíttatja, kirívó esetekben pedig bírságot szab ki. Az egyedi elszámolási vitákat azonban a feleknek kell megoldaniuk az ismertetett módon – olvasható a tájékoztatóban.

A reálhozamot az áprilisi inflációs adatok figyelembevételével, május 31-i fordulónappal számítják ki a kasszák, és a tagi járandóságokat július 20-ig igényelhetik vissza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól. Az ÁKK-nak 2 napon belül kell megindítania a transzfereket, a pénztáraknak ezt követően 8 napjuk van arra, hogy a járandóságot a tagoknak kiutalják.

A pénztáraknak a tagi kifizetéseket – a tag nyilatkozatának megfelelően – a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük. Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthatnak a kifizetésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik