Gazdaság

Hatékonyabb lenne DSK utódja

A Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) fogékonyabban, hatékonyabban és törvényesebben kell működnie - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, a valutaalap vezérigazgató-jelöltje.

Lagarde-nak három órán keresztül tett fel kérdéseket az IMF vezetése. Az igazgatóság a jövő héten dönt arról, hogy ki töltheti be a szexuális bűncselekménnyel vádolt, s ezért lemondott előző vezérigazgató, Dominique Strauss-Kahn posztját.

A pozícióért Lagarde Agustin Carstensszel, a mexikói központi bank elnökével verseng, akit eddig csak a saját országa biztosított nyíltan a támogatásáról, ugyanakkor a feltörekvő gazdaságok közül több is jelezte: ideje lenne szakítani azzal a hat és fél évtizedes hagyománnyal, hogy az IMF-et európai vezérigazgató irányítja.

A döntés előtti célegyenesben Lagarde tűnik az esélyesebb jelöltnek, mert maga mögött tudhatja Európa támogatását – és ezzel a szavazatok egyharmadát – valamint több fejlődő ország támogatását. A francia pénzügyi tárca vezetője megígérte, hogy megválasztása esetén erősíteni fogja a feltörekvő országok képviseletét az IMF-ben.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter, aki szintén csütörtökön fogadta francia kolléganőjét, közleményében “kivételesen tehetséges” jelöltnek nevezte őt az IMF vezetésére. Geithner a múlt héten Carstenssel folytatott eszmecserét, akit “kivételesen alkalmasnak” minősített.
A meghatározó szavazati súllyal rendelkező Egyesült Államok és Japán hivatalosan még nem foglalt állást az aspiránsok támogatásával kapcsolatban. Az amerikai pénzügyi tárca vezetője korábban mindkét jelöltet nyilvánosan hitelesnek nevezte.

Geithner és Lagarde csütörtöki megbeszélésén szó esett az euróövezeten belül kialakult helyzetről, s ezen belül Görögországról, amelynek további megszorításokat kell bevezetnie, hogy újabb összegeket hívhasson le az IMF és az EU mentőcsomagjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik