Gazdaság

A Fed-döntés erősítette a dollárt, gyengítette a forintot

Jót tett az amerikai deviza árfolyamának a kötvényvásárlások befejezése.

Csütörtök reggelre erősödött a dollár, gyengült az euró és ezzel párhuzamosan a forint is: az eurót délelőtt tíz órakor 267,57 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a szerda délutáni 267,09 forint után.

A dollár erősödésnek indult szerda éjszaka, miután a Fed bejelentette a 600 milliárd dolláros második mennyiségi monetáris enyhítő csomag keretében végzett kötvényvásárlásainak befejezését a hónap végén, de nem tett utalást egy újabb gazdaságösztönző célú program elindítására annak ellenére sem, hogy gyászos képet festett az amerikai gazdaság állapotáról.

A bőséges dollárforrás “kiszáradása” csökkentette a kockázatosabb befektetésekre rendelkezésre álló összegeket, emelte az amerikai deviza árfolyamát.

A dollárt 187,71 forinton jegyezték csütörtök délelőtt 1,4267 dolláros euróárfolyam mellett. Szerdán délután a jegyzés 185,43 forinton és 1,4411 dolláron állt.

Az euróra nehezedő piaci nyomás enyhült, mivel a befektetők már nem számítanak a görög államcsőd bekövetkezésére. Mind az Európai Unió, mind pedig Görögország meggyőző jelét adta annak, hogy mindent megtesz a fizetőképesség megőrzése érdekében. A dollár és a befektetési menedéknek tekintett svájci frank ellenében azonban az euró így is gyengült csütörtök reggelre.

Az euró kora reggel 1,1978 svájci frankon megközelítette negatív történelmi rekordját. Az euró a múlt héten csütörtökön 1,1947 svájci frankon állított be új mélységi rekordot. Délelőtt tíz órakor az eurót 1,2002 svájci frankon jegyezték.

A svájci frank árfolyama forintban 223,17 a szerda délutáni 221,20 forint után. Száz japán jent 232,91 forinton jegyeztek a szerda délutáni 231,42 forinttal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik