Gazdaság

Nem küldik utánad – bankkártyatörés külföldön

Mit kell tenni, ha külföldön rongálódik meg a bankkártya?

Tételezzük fel, hogy egy kellemes velencei nyaralás során a macskaköves úton sétálva, a fényképezőgépért való kutakodás közben kiesik a pénztárcánkból a bankkártyánk, majd egy arra járó robogó éppen félbe metszi.  Megpróbáltuk kideríteni, hogy milyen lehetőségeink vannak a kártya pótlására.

Az első és legfontosabb , hogy a korábbi cikkeinkben tanácsoltak szerint vegyük elő a titkos zsebből, vagy a telefonunkból az olyan nélkülözhetetlen adatokat, mint a bankunk információs vonalának a száma, a bankkártyánk adatai, és az ügyfélszolgálati azonosító. Amint felhívtuk a számot, kapcsolatba léphetünk a hazai bankkal, amely  hozzálát ügyünk elintézéséhez. A kártya- és a személyes adatok megadásán túl ismertetni kell a kártya ellopásának, rongálódásának tényét és körülményeit.

Nem tudunk sok jó hírrel szolgálni azonban azoknak, akik azt gondolják, hogy készpénz nélkül menekülni tudnak a szorult helyzetből. Minimális esélye van ugyanis annak, hogy a nyaralásunk során pótkártyát kaphatunk, hiszen a kártyáknak egyéni legyártási ideje van, mire elkészülne, már otthon is lennénk. A személyes pénzfelvétel teljesen kizárt, hiszen csak az adott országban nyitott számlaszámot használhatja a bankszámla-tulajdonos.

Egyes bankoknál ugyan létezik egyfajta kármentesítési szolgáltatás, de a törött kártya ideiglenes pótlásának igen borsos ára van, alaposan át kell gondolni, hogy valóban szükségünk van-e erre. Ráadásul a pótkártya nem is használható vásárlásra, csak és kizárólag a bankok fiókjában lehet készpénzt felvenni vele – ez külföldön a lehető legnagyobb költséggel járó tranzakció.

Több bank az elektronikus kártyáknál eleve kizárja a sürgősségi pótlási lehetőségét, sőt készpénzgyorssegélyt is csak a magasabb kategóriájú plasztikok birtokosai kaphatnak. Vannak olyan pénzintézetek, ahol ugyan külföldön új kártyához nem, de készpénzhez juthatnak a számlatulajdonosok,(ennek is igen magas a díja) a kártya külföldi elvesztése, ellopása esetén, a banknál vezetett devizaszámlánk terhére az ügyfél napi limitált készpénzsegélyt igényelhet a megadott fiókokban.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik