Gazdaság

Róna: elmaradottak vagyunk

A devizaalapú hitelnyújtás elsősorban a bankok felelőssége; mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hitelbírálati díjat számolnak fel – írja Róna Péter a Népszabadságban. A közgazdász messzemenő kulturális következtetésre jut az adósmentő csomag nyomán.

„A hitelképesség határának kiszámítása a bank szakmai feladata, amit mi sem bizonyít jobban, mint a tény, hogy ezt a feladatot a bank csak különdíjazásért – mint például a „hitelbírálati” díj befizetéséért – vállalja – írja a Népszabadság pénteki számában megjelent írásában Róna Péter.

A közgazdász szerint a kormány magáévá tette a Gyurcsány- és a Bajnai-kabinet álláspontját, amely szerint a devizaalapú hitelezés minden következménye csak az adóst terhelheti. Mindez „éles fényt vet hazánk szellemi, erkölcsi és társadalmi elmaradottságára, jogrendszerünk történelmi örökségére, miszerint a jog nem az igazságosság és méltányosság biztosítéka, hanem a mindenkori hatalom mindenkori fegyvere” – írja.

„A fejlettség Adam Smith óta ismert feltétele a szakosodás, és a szakosodásra épített felelősségvállalás. Ha mindenki teszi a dolgát, teljesíti a szakmájával járó felelősséget, nincs szükség mindennek utánajárni, mindenhez érteni, megbízhatunk egymásban. És éppen ez, a felelőtlen ezermesterkedés amatörizmusát helyettesítő szakosodott profizmus a fejlődés, a termelékenység és hatékonyság legfontosabb motorja” – véli a közgazdász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik