Gazdaság

Dübörög a luxuspiac

A válság elmúltával tavaly már ismét rekordot döntött a luxuscikkek forgalma, elsősorban a feltörekvő országokban érzékelhető nagy érdeklődés.

A Bain and Company nemzetközi tanácsadó cég szerdán ismertetett felmérése szerint a tavaly rekordösszeget, 172 milliárd eurót kitevő globális forgalom az idén további 8 százalékkal 185 milliárd euróra növekszik és 2014-ben már elérheti a 220 milliárd eurót.

A luxuscikkek kereslete elsősorban a feltörekvő országokban, Kínában, Indiában, Brazíliában, Oroszországban bővül, de beindult a növekedés az eddig stagnálás jeleit mutató Egyesült Államokban is. Az idén várható 52 milliárd eurós forgalommal itt veszik a legtöbb luxuscikket a világon, Kínában 11 milliárd eurót költenek drága órákra, ékszerekre, autókra.

Európában Olaszország áll az élen, évi közel 17 milliárd eurós forgalommal, Németország a hetedik helyen áll 8 milliárddal.

Az elemzés kitér arra is, hogy a luxuscikkeket gyártó cégeknek újra kell gondolniuk üzleti stratégiájukat, mivel a leggyorsabban fejlődő piacon, Kínában a jómódú vásárlók 20-25 évvel fiatalabbak, mint a nyugati ügyfélkör, így ők másféle termékeket, és másfajta szolgáltatásokat igényelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik