Gazdaság

Orbán kemény unós kritikát kapott

Újabb megszorításokra lehet szükség a hiánycél teljesülése érdekében – véli a hazánk számára megfogalmazott ajánlásaiban az Európai Bizottság. Az unió nehezményezi a Költségvetési Tanács megszüntetését és kompenzálná az egykulcsos szja-rendszer veszteseit.

Ha eltekintünk a magánpénztárak államosításától, amely egyszeri jelentős bevételhez juttatta a magyar büdzsét, akkor a strukturális, vagyis állandó tényezőkön alapuló deficit tovább nőtt – írja Magyarország számára megfogalmazott ajánlásában az Európai Bizottság az euractiv.hu tudósítása szerint. Az unió vehető testülete megemlíti, hogy a tavalyi hiánycélt nem tartotta be a kormány, és úgy véli: további fiskális lépésekre, vagyis megszorításokra van szükség az unió számára vállalt deficitcél tartásához.

Nem kapott dicséretet az Orbán-kormány a Költségvetési Tanács elemző apparátusának megszüntetéséért sem. A bizottság azt ajánlja a kormánynak, hogy javítsa a mostani Költségvetési Tanács működését annak érdekében, hogy képes legyen ellátni azokat a feladatokat, amelyekre január óta se mandátuma, se apparátusa nincsen.

Az Európai Bizottság ajánlása szerint ellensúlyozni kell az szja-csökkentés hatásait a legalacsonyabb jövedelműek esetében – persze lehetőleg úgy, hgy az ne kerüljön pénzbe a büdzsé számára.

Az az értékelésben hangsúlyos szerepet kap a munkahelyteremtés: a testület szerint a nők foglalkoztatását az óvodai, bölcsödei és napközis férőhelyek bővítésével kell segíteni, míg a közmunkaprogramokat bővíteni és képzésekkel kellene párosítani.

A Széll Kálmán Terv ambiciózus vállalkozás-barát intézkedéseit valóra kell váltani – írja a bizottság.

Az EU vezető testülete mind a 27 tagállam és az euróövezet egésze számára is adott ki az Európai Bizottság. Az ajánlások célja, hogy a tagországok gazdaságpolitikája minél inkább hozzásegítse az EU egészét céljai eléréséhez. Az ajánlásokat még a tagállamok pénzügyminisztereinek is jóvá kell hagyniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik