Gazdaság

Az S&P megerősíti Budapest besorolását

Megerősítette Budapest hosszú és rövid távú adósbesorolásait kedden a Standard & Poor's, kiemelve a magyar főváros erőteljes gazdasági-pénzügyi profilját.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának keddi londoni bejelentése szerint a megerősítés Budapest hosszú és rövid futamidejű deviza- és forintadósságának “BBB mínusz”, illetve “A-3” szintű osztályzataira vonatkozik, változatlan negatív kilátással.

Az S&P budapesti besorolásai megegyeznek a cég által Magyarországra érvényben tartott, szintén negatív kilátású szuverén adósosztályzatokkal. A “BBB mínusz” hosszú távú devizaadós-besorolás a befektetési ajánlású kategória alsó széle.

E héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő – Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service, Fitch Ratings – azonos szinten, a befektetési ajánlású kategória alsó szélén, “BBB mínusz”, illetve “Baa3” osztályzatokkal tartja nyilván. Az S&P és a Moody’s a magyar osztályzatokra negatív kilátást tart érvényben, a Fitch ugyanakkor hétfő óta stabil kilátással listázza a magyar adósbesorolást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik