Gazdaság

Milliárdos a nyugdíjpénztári “túlszámlázás”

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) négy magánnyugdíjpénztárnál is azt állapította meg, hogy befektetéseiknél nem a tagok érdekeit képviselték.

A hírbe hozott pénztárak az ING, az Aegon, az AXA és az OTP magánkasszája, amelyeknél a tagokat milliárdos nagyságrendű kár érte – írta a Napi Gazdaság hétfőn. A lap szerint a legnagyobb veszteséget az ING magánnyugdíjpénztár tagjai szenvedhették el.

A Napi Gazdaság szerint a PSZÁF azt kifogásolta, hogy a pénztárak olyan – indokolatlan – közvetett befektetéseket eszközöltek, amelyek jelentős többletköltségeket okoztak, így negatívan befolyásolták az eszközértéket és ezen keresztül a nettó hozamot. A pénztáraknak a felügyelet előírta, hogy mutassák ki az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltséget és azt utalják vissza a pénztártagoknak, az erre vonatkozó követelést közben érvényesítve a vagyonkezelővel szemben.

Az Aegonnál a lapnak elmondták: a cég tudomásul vette a felügyelet megállapítását és a kérdéses összeget jóváírta a tagok számláján. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a kifogásolt költséglevonás az összvagyon töredékét érintette, és szerintük a probléma abból eredt, hogy a jogszabályok folyamatosan változnak. Az AXA-nál is úgy látják, hogy a jogszabályok eltérő értelmezése miatt alakulhatott ki nézetkülönbség. A PSZÁF februári határozatának megállapításait az OTP magánnyugdíjpénztára megalapozatlannak tartotta, ezért bírósági felülvizsgálatot is kért, az ügyben jogerős döntés még nem született. Az ING – ahol egyébként a felügyelet az önkéntes pénztárnál is “túlszámlázást” állapított meg – a Napi Gazdasággal írásban közölte: ebben a tárgykörben jelenleg nem nyilatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik