Belföld

Rendeletet alkothatna a PSZÁF elnöke

Administrator
Administrator

2010. 11. 09. 11:51

A fogyasztói érdekeket szem előtt tartva erősítenék a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét.
Korábban a témában:

Rendeletalkotási lehetősége lesz a jövőben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének és változik a szervezet jogállása is annak a törvénymódosításnak az értelmében, amelynek általános vitáját kedden kezdték meg a parlamentben.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár expozéjában kiemelte: a pénzügyi válság és máig húzódó hatásai rávilágítottak arra, hogy szükség van egy hatékony és erős, a fogyasztói érdekeket szem előtt tartó pénzügyi felügyeleti rendszerre.

A javaslat a pénzügyi szervezeteket és pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevőket egyaránt érinti, célja a korábbi szabályrendszer felülvizsgálata és újraszabályozása. Ez a régi normaszövegen alapul, de új rendelkezésekkel egészíti ki a szabályokat a fogyasztói érdekek szem előtt tartásával – mutatott rá.

Új elem, hogy a PSZÁF elnökét rendeletalkotási jogosítvánnyal ruházza fel a javaslat egy jól körülhatárolt körben, a szervezet feladataihoz igazodva. Rendelet sem törvénnyel, sem kormányrendelettel, sem pedig a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletével nem lehet ellentétes – hangsúlyozta az államtitkár.

A javaslat felülvizsgálat tárgyává teszi a felügyeleti biztosra vonatkozó szabályokat, emellett tartalmazza a pénzügyi békéltető testületre vonatkozó új szabályokat is. A testület bár szervezetileg a felügyelethez tartozik majd, de működése során függetlenséget élvezne.

Az államtitkár az új elemek között említette, hogy a közérdekű érdekérvényesítés intézményét módosítják. A szervezet a fogyasztók érdekében közérdekű pert is indíthatna meghatározott esetekben.

Felülvizsgálták a pénzügyi stabilitási tanács működésére vonatkozó szabályokat is. A tanács az MNB, a PSZÁF és a szaktárca képviselőiből áll. Az alkotmány párhuzamos módosításával változik a felügyelet jogállása. Önálló alkotmányos szervvé válik, elnökét a miniszterelnök javaslatára az államfő nevezi ki hat évre. Az indítvány több ágazati törvény módosítását is tartalmazza.

Cséfalvay Zoltán összegzése szerint a javaslat újabb lépés affelé, hogy Magyarországon stabil intézményrendszer jöjjön létre, amely segíti a piac működését és a fogyasztók védelmét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.