Gazdaság

Mindenkit dolgozni vezényel a kormány

Az ipar és a mezőgazdasági idénymunkák beindulásával kicsit csökkent a munkanélküliség – derül ki a KSH legfrissebb adataiból. Ezzel együtt a 15-64 éves korosztály 55 százaléka dolgozik. A kormány 2020-ra a 20-64 éves korosztály 75 százalékát a munkaerőpiacon látná.

Február elejétől április végéig a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 759 ezer fő volt, ami 0,7 százalékos éves növekedést jelent. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 3,1 százalékkal, 481 ezer főre csökkent, ami 11,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelent – közölte honlapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sokáig tart az állásatlanság

A 15–64 évesek közül 3 millió 728 ezer fő dolgozott, ami 26 ezerrel több az egy évvel korábbinál. Az erre a korcsoportra számított 55 százalékos foglalkoztatási ráta egy év alatt 0,3 százalékponttal emelkedett.

A munkanélküliek 15,4 százaléka a 15-24 éves korosztály tagja; a legjobb munkavállalási korban lévő 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékpontos csökkenéssel 10,6 százalékos volt; az állástalanok 49,9 százaléka tartósan munkanélküli, vagyis több mint egy éve nem talál munkát; a munkanélküliség átlagos időtartama 18,5 hónap, 1,6 hónappal hosszabb az egy évvel korábbinál – derül ki még többek között a KSH adatsorából.

Lassan csökken az állástalanok aránya

Részben a beinduló feldolgozóiparnak, részben szezonális okoknak köszönhető a munkanélküliség – egyébként várt mértékű – csökkenése – olvasható Suppan Gergely gyorselemzésében. A trend a következő hónapokban folytatódhat – állítja a Takarékbank elemzője, aki szerint az újrainduló közmunkaprogramok is javíthatják a foglalkoztatottsági adatokat.

Az év közepére a munkanélküliségi ráta 10,2 százalékosra csökkenhet, az év végén szezonális okok miatt 10,6 százalékra emelkedhet, így átlagosan idén 10,7 százalék lehet. Jövőre folytatódhat a lassú javulás, az állástalanok átlagos aránya 10,4 százalék lehet – prognosztizálja az elemző.

A világgazdaság élénkülése mellett a kormány saját tevékenységével is magyarázza a mutató javulását. A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a kis- és középvállalkozók társasági adókulcsának csökkentése és tíz kisadó megszüntetése is élénkítette a munkaerő iránti keresletet. A kormány céljai igen ambiciózusak: 2020-ra a 20-64 éves korosztály foglalkoztatottsági rátájának el kell érnie a 75 százalékos szintet – olvasható a közleményben. Emlékeztetőül: most a 15–64 évesek esetén ez a ráta 55 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik