Gazdaság

Kétmilliárdos támogatás a cukorrépa-termesztőknek

A termelők júliusban nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Vidékfejlesztési Hivatalnak.

A kormány 1,98 milliárd forintot biztosít a cukorrépa-termesztők támogatására a költségvetésből – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken. A cukorrépa-termelő gazdák 2617 forint támogatást kapnak minden tonna általuk előállított termény után – derül ki a közleményből.

A termelők július 1. és 31. között nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH). A cukorrépa-termelők idei nemzeti kiegészítő támogatásáról szóló rendelet május 30-tól hatályos.

Az VM szerint a támogatás célja, hogy továbbra is legyen Magyarországon cukorrépa-termelés, és ne kelljen bezárni az egyetlen működő cukorgyárat. Az országnak ugyanis szüksége van a kaposvári cukorgyár évi 105 000 tonnás termelésére, még akkor is, ha ez csak a hazai felhasználás harmadára elég.

A közlemény emlékeztet: az EU cukorreformja miatt hatmillió tonnával csökkent a közösségen belül termelt cukor mennyisége. A hazai cukorszükséglet éves szinten 330 000 tonna, melynek több mint kétharmada import.

Az Európai Unió, érzékelve a cukorpiaci nehézségeket, támogatással ösztönzi a cukorrépa-termelést – de csak az egységes mezőgazdasági támogatást (SPS) alkalmazó régi tagállamoknál. Magyarország területalapú támogatást (SAPS) kap, ezért nem adhat ilyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik