Gazdaság

Nem puhul a reform

A nemzetgazdasági tárca költségvetésért felelős helyettes államtitkára szerint a kormány kitart a reformok mellett. A cél a 3 százalék alatti hiány 2012-ben.

A kormány elkötelezett a reformok végrehajtása mellett. Nem puhulnak fel a már elhatározott intézkedések – mondta a Magyar Nemzetnek Banai Péter Benő. A Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára úgy látja, hogy a magyar kormány elkötelezettségét és támogatottságát tekintve a végrehajtási kockázatok jóval alacsonyabbak, mint más uniós tagországokban.

Az Európai Bizottság által 2012-re prognosztizált magyar államháztartási hiányról azt mondta: Brüsszel mindig óvatos becslést készít, és beárazza a végrehajtási kockázatokat, így várható volt, hogy a konvergenciaprogramban szereplőnél magasabb hiányt jelez előre. Azt a bizottság is egyértelművé tette, hogy a Széll Kálmán Terv végrehajtása esetén 3 százalék alatti hiány várható 2012-ben – tette hozzá, és szerinte “ez a kulcs”.

A kormány Banai szerint első lépéssorozatában stabilizálta a 2010. év pénzügyi helyzetét, második szakaszban reális idei költségvetést állított össze, a harmadik fázis pedig a hosszú távú, az államadósság csökkentését tartósan megalapozó intézkedések kidolgozása. Banai Péter Benő szerint a magyar GDP exportfüggő, de a kabinet számos intézkedést hozott a belső piac élénkítésére, amelyek hatása főleg a második félévtől érvényesülhet erőteljesebben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik