Gazdaság

Június 1-jére az államé lehet a nyugdíjvagyon

Az átvett vagyonban maradhat valamennyi problémásnak tekintett tétel. Ezek azonban az alapnak átadott vagyont nem érintik, esetleg a reálhozamot módosíthatják.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) külön-külön egyeztet a magánnyugdíjpénztárakkal a június 1-je és 12-e között esedékes vagyonátadásról. A becsülhető reálhozam erejéig készpénzt és minél kevesebb problémát okozó eszközt szeretne kapni, mondta az MTI-nek Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Arra számítanak, hogy a pénztárak nagy része már június 1-jén utal – mondta.

Az egyeztetések elsősorban azokról a tételekről folynak, amelyek nem vagy csak korlátozottan átruházhatók. Mindez azonban nem veszélyezteti a vagyon időben és rendben történő átadását a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, mondta. Az alapról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy ha valamely eszköz átadása június 12-ig nem lehetséges, akkor az eszköz értékét pénzben kell átadni.

Nagy számú, de értékben nem jelentős tételről van szó, mondta Borbély. Csak “az egyenkénti egyeztetéseken derül ki, hogy az adott pénztár mit tud átadni, mit nem”. A vezérigazgató-helyettes elismerte, hogy az átvett vagyonban maradhat valamennyi problémásnak tekintett tétel. Ezek azonban az alapnak átadott vagyont szerinte nem érintik, esetleg a reálhozamot módosíthatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik