Gazdaság

130 milliós tartozással sem zárhatják el a gázt a kórházban?

A békéscsabai Réthy Pál Kórház közüzem, ezért a szolgáltató nem kapcsolhatja le a hőszolgáltatást - közölte a város polgármestere.

Vantara Gyula (Fidesz) ezzel a pénzcentrum.hu internetes portál azon írására reagált, amely szerint a kórháznak május végétől nem szolgáltat fűtési hőenergiát, használati meleg vizet és gőzt a beszállító Nádem Kft., mert nem kap gázt a Főgáz Zrt.-től.

A hírportál szerdán azt közölte: az egészségügyi intézmény 130 millió forint tartozást halmozott fel az energiát szolgáltató Nádem Kft.-vel szemben. A cég 2004 óta végzi a hőszolgáltatást, illetve működteti a kórház hőellátó rendszerét. A kórház azonban 2009 augusztusa óta nem fizeti meg a szállítónak a hivatalos általános forgalmi adót, ez év eleje óta pedig a hőszolgáltatási díjat.

Mint írták, a kft. az elmúlt napokban kapta kézhez a Főgáz Zrt. levelét, amely szerint a gázellátást május 31-e után megszüntetik, így a kórház betegellátását működési zavarok veszélye fenyegeti.

Vantara Gyula szerint 2004-ben még az előző városvezetés előnytelen szerződést kötött a Nádem Kft.-vel, ezért alakult ki utóbb elszámolási vita. Mint mondta, többször kezdeményezték, hogy tárgyalják újra a szerződést, ám ez eddig nem vezetett eredményre, az egyeztetések még napjainkban is folynak. A polgármester hozzátette: az önkormányzat, illetve a kórháza nem szüntette be a szolgáltatás ellenértékének a megfizetését, mindössze annyit térítenek, amennyi szerintük méltányosan jár a beszállítónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik