Gazdaság

Oroszország és Kína közös olajfinomítót épít

A második félévben elkezdik építeni az első közös olajfinomítót az északkelet-kínai Tianjin (Tiencsin) iparváros közelében.

A helyi vezetők vasárnap elmondták a kínai Xinhua hírügynökségnek, hogy a 30 milliárd jüan költségű (4,62 milliárd dollár) beruházás – az “Oriental Refinery” – a PetroChina Company Limited és a legnagyobb orosz olajvállalat, az állami Rosneft vegyesvállalkozása. A PetroChina Company Limited a kínai állami China National Petroleum Corporation (CNPC) tőzsdén jegyzett ágazata.

A finomító átadását 2015-re tervezik. Évente 13 millió tonna kőolajat dolgozhat majd fel, és ebből évi 60 milliárd jüan (9,24 milliárd dollár) bevétele származhat.

A PetroChina tavaly óta egymillió tonna befogadóképességű kőolajtárolót üzemeltet Tiencsinben.

Januárban nyílt meg az orosz Távol-Keletet Kína északi részével összekötő olajvezeték – orosz szakasza 72 kilométeres, kínai szakasza 927 kilométeres -, ezen évi 15 millió tonna kőolajat kap Kína Oroszországból a 2030-ig szóló megállapodás keretében.

Az energiaforrások sokoldalúvá tételére irányuló európai erőfeszítések láttán Oroszország igyekszik növelni exportját kelet felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik