Gazdaság

Nyakunkon az adóbevallási határidő

Pénteken éjfélig lehet benyújtani a 2010-es évről szóló személyijövedelemadó-bevallásokat.

Pénteken éjfélig lehet benyújtani a 2010-es évről szóló személyijövedelemadó-bevallásokat. Nem kell adóbevallást benyújtania azonban annak a magánszemélynek, akinek az adóját a munkáltatója állapítja meg, illetve annak sem, aki 2010. évben nem szerzett adóköteles bevételt.

Amennyiben valaki május 20-áig önhibáján kívül eső okból nem nyújtotta be a bevallását, akkor az akadály megszűnését követő 15 napon belül kell bevallást tennie. Késedelmét igazolási kérelemmel mentheti ki, melyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtania. Ha az adóhatóság helyt ad az igazolási kérelemnek, mulasztási bírságot nem szab ki.

Ugyancsak 2011. május 20-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót. A 100 forintot el nem érő tartozást azonban nem kell befizetni. Akinek 100 ezer forint alatti személyi jövedelemadót kellene fizetnie, az a 1053-C lap utolsó blokkjában nyilatkozatával kérhet négyhavi részletfizetést. Átutalással is lehet fizetni vagy postán, amihez csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet kérni.

2011. május 20-áig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 + 1 százalékáról is. Azok, akik már beadták a bevallásukat, de az 1 + 1 százalékról nem nyilatkoztak, péntekig ezt pótlólag megtehetik, ha akarják. Aki azonban péntekig nem fizeti meg a személyi jövedelemadóját, vagy arra nem kap legfeljebb 12 havi részletfizetést, akkor a rendelkezése érvénytelennek minősül.

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának megkönnyítése érdekében a NAV központi ügyfélszolgálatai pénteken rendkívüli nyitva tartással este 18 óráig lesznek nyitva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik