Gazdaság

Sokba került a szervezőknek az ingyenes út

8 millió forintra bírságolta a Beck Reisen Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal, mert megtévesztő tájékoztatást adott.

A GVH megállapította, hogy a Beck Reisen Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott 2010. februárja és májusa között.

Tájékoztatásuk szerint a Beck Reisen Kft. 2010 februárja és áprilisa között egy keresztrejtvénnyel összefüggésben valótlan tájékoztatást adott a nyereményként feltüntetett nílusi hajóút felmerülő költségeiről.

A 2010 áprilisában és májusában számos fogyasztónak megküldött direkt marketing (DM) levelekben a fogyasztók arról kaptak tájékoztatást, hogy megnyertek egy 8 napos nílusi hajóutat, “garantáltan ingyen”. A levelekben a cég nem tett említést a hajóút igénybevételével kapcsolatban felmerülő egyéb költségekről.

A DM-levelekben arról is tájékoztatták a fogyasztókat, hogy egyéves tagságot nyertek a Beck utazási klubba, amelynek értéke 35 000 forint, a nyeremény pedig különböző előnyökkel jár a tagok számára. A GHV szerint ezzel a cég a “kiválasztottság érzését” akarta kelteni a fogyasztóban. A vállalkozás ügyfelei ugyanakkor automatikusan megkapták a klubtagságot, amelynek nem volt nyeremény jellege, és nem biztosították a tagság nyújtotta kedvezmények körét sem.

A GVH közleménye kitér arra is, hogy a bírság kiszabásakor figyelembe vették, hogy a vállalkozással szemben a versenytanács korábban már hasonló ügyben állapított meg jogsértést. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal február 7-én azt közölte az MTI-vel, hogy a Beck Reisen Kft. utazásszervezői tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét visszavonták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik