Gazdaság

Megindíthatja a próbatermelést a Mol Irakban

Több sikeres kutatófúrást végeztek a kurdisztáni Akri-Bijeel és a Shaikan blokkokban, amelyek közül az első próbatermelése már jövőre megindulhat.

A kutatások sikerét mutatja, hogy a blokkok földtani készlete világviszonylatban is nagy, az Akri-Bijeellé mintegy 2,5 milliárd hordó egyenértékű, aminek legalább 20-30 százaléka kitermelhető.

Szakértők szerint már egy 50 millió hordós felfedezés is jó eredmény, Magyarországon pedig már egy egymilliós találat is kiváló.

A Shaikan blokkban szintén kiemelkedően jó a találat, ott az Akri-Bijeelenél is nagyobb leletet sikerült bizonyítani.

A kutatás azonban sok pénzbe kerül, egy kút fúrása 20-40 millió dollárba. Az Akri-Bijeel blokkban 2012 harmadik negyedévéig 3 kutatófúrást végeznek, s további legalább hatot terveznek.

A Mol számára a Akri-Bijeel blokk nagyobb jelentőséggel bír, mert ebben nagyobb a tulajdonrésze, mint a Shaikanban, s az Akri-Bijeelben a magyar társaság irányítja a kutatást is.

A Mol a kilencvenes évek közepe óta vizsgálja a világ egyik legnagyobb szénhidrogén készletével rendelkező országgal a korábbi együttműködés megújításának lehetőségét, aminek keretében már napjainkban is végez sikeres kutatásokat ebben a régióban.

A Mol a régió kutatás-termelési lehetőségeinek elemzése után, illetve a Kurdisztáni Regionális Kormány Nemzeti Erőforrásügyi Minisztériumával folytatott hosszú tárgyalásokat követően 2007-ben döntött úgy, hogy két kutatási blokk megszerzésével belép az ország olaj-és gázkutatási piacára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik