Gazdaság

Megháromszorozódik az energiaigény 2050-re

Egyelőre nincs megoldás a kereslet és kínálat közti különbségre.

Az 50 év alatt megháromszorozódó energiafelhasználás a jelenlegi trendekből következik. Az innováció 20 százalékkal csökkentheti a keresletet, míg a kínálat – technológiai és geológiai okokból – 50 százalékkal növekedhet – közölte cége 2050-ig szóló energia-forgatókönyvét bemutatva a Shell International Business Environment alelnöke.

Jeremy Bentham azt mondta, a legoptimistább becslés szerint is hiányozni fog 2050-ben annyi energia a piacról, amennyi a 2000. évi felhasználás volt. Az alelnök az Energia Dialógus konferencián beszélt, amelyet a Regionális Energiagazdasági Kutatóközponttal (REKK) együtt a Shell Hungary Zrt. szervezte.

Magyarország hamarosan elkészül a 2030-ig szóló energetikai tervével, amelyben kiemelt szerep jut az épületek energiafelhasználása csökkentésének, valamint a megújuló energiák részaránya növelésének – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. Kovács Pál a 2030-ig tartó magyar tervben az ellátás biztonsága miatt tartotta fontosnak az atomenergiát.

A probléma megoldására csak általános válaszok születtek, például az, hogy olyan szabályokat kell felállítani, amelyek között érdemes beruházni az alternatív energia termelésbe. A konferenciát megnyitó Greg Dorey brit nagykövet évi 30 milliárd dollárra becsülte a megváltozott feltételekhez történő alkalmazkodás költségét.

A megváltozott feltételeket két közelmúltbeli eseménnyel magyarázta Kaderják Péter, a REKK igazgatója: az észak-afrikai fejlemények az olajra, míg a fukusimaiak az atomenergiára hatnak. Ez utóbbi éppen akkor következett be, amikor a világ nukleáris reneszánsz előtt állt – tette hozzá. Az olaj ára máris elérte a válság előtti szintet. Az áremelkedés viszont gazdaságossá teheti az alternatív forrásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik