Gazdaság

Durvulhat az Orbán-csomag

Elvehetik a szolgálati, a korkedvezményes nyugdíjat, csökkenthetik a már megállapított rokkantnyugdíjakat – minderre módot ad a pénteken beterjesztett kormánypárti javaslat. A konvergenciaprogram sem sejtetett ennyire drákói szándékokat.

Az általános korhatár alatti nyugdíjak csökkenthetők, szociális járadékká alakíthatók, illetve ha a nyugdíjas munkaképes, meg is szüntethető a nyugdíja – erre ad lehetőséget a Lázár János és Balsai István kormánypárti képviselők által pénteken beterjesztett, a hatályos Alkotmányt módosító javaslata. A parlamenti többség később törvénnyel fordíthatja át valósággá az alkotmányos lehetőséget. Hogy a majdani törvény minden korhatár alatti nyugdíjascsoportot érint-e majd – a szolgálat, a korkedvezményes,a rokkantnyugdíjasokat – még nem tudható bizonyosan.

A Brüsszelnek eljuttatott konvergenciaprogramban az áll, hogy jövőre 1,5, 2013-ban 3 milliárd forint megtakarításra számít kormány a rendvédelmi erők tagjainak eddig járó nyugdíjkedvezmény elvételéből, s ezek a számok arra utaltak, hogy a már nyugdíjasokat nem érinti a “nyugdíjreform”. A korkedvezményes lista felülvizsgálatából jövőre egyáltalán nem, 2013-ban 2,5 milliárd forint kiadáscsökkentést remél a kormányzat. Ami pedig elvben azt jelentené, hogy jövőre még a jelenlegi szabályok szerint működne a korkedvezményes nyugdíjazás. Lázárék módosítójukat viszont azzal indokolják, a “törvényalkotási lépések mielőbb megtörténhessenek”, ezért nyújtották be az idén még hatályos, nem Fidesz által alkotott Alkotmányhoz a módosítójukat.

Mindebből tehát az következne, hogy valójában csak a rokkantnyugdíjak csökkentésének ágyaz meg a módosító, hacsak nem valamiféle kormányzati rögtönzésről van szó – ami egyébként nem az első eset lenne. Hogy a rokkantnyugdíjakat csökkenteni fogják, az szinte biztos. A kormány a rokkantnyugdíjak “felülvizsgálatából, ellátások átalakításából” jövőre 88, 2013-ban 117 milliárd forintot vár. Ezeket a számokat – különösen, ha ezeket már kiigazítottak az alacsonyabb áfabevétellel, magasabb segélykiadásokkal – valóban csak a rokkantnyugdíjak csökkentésével lehet valószínűleg elérni.

Tipikusan olyan intézkedésekről van szó, amelyeknek örül a “piac”, örülnek a makrogazdasági elemzők, mivel biztosabban tartható az adósságpálya, ami kétségkívül pozitív hatású. Másrészről meg nyilvánvalóan növelik a nyomort, az elkeseredést, jelentős részben a rendszerváltás veszteseinek körében.
A nyugdíjcsökkentés ötletét illetően egyébként az Orbán-kormány nem tarthat igényt az elsőség kétes dicsőségére, mivel a Gyurcsány- és Bajnai-kormány már közösen csökkentette mintegy 8 százalékkal a nyugdíjakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik