Gazdaság

Nőtt a GDP az első negyedévben

Ez 0,7 százalékos pozitív változás a megelőző negyedévhez és 2,4 százalékos a tavalyi adatokhoz képest.

Magyarország bruttó hazai terméke 0,7 százalékkal nőtt az idén az első negyedévben a megelőző negyedévhez és 2,4 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Elemzők is 2,4 százalékos éves GDP-növekedéssel számoltak. Naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben 2010 első három hónapjához képest.

A 2,4 százalékos kiigazítatlan éves GDP-növekedés 2006 vége óta a legjobb adat, ezt megközelítő 2,3 százalékos gazdasági teljesítmény javulást is csak 2008 második negyedévében regisztrált a statisztika.

Szabó Péter, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője elmondta: az előző negyedévekhez hasonlóan termelési oldalról továbbra is az ipar, felhasználási oldalról pedig az export húzza a gazdasági növekedést.

Kis változás az előző negyedévhez képest, hogy a pénzügyi tevékenységek ágazat alulteljesített a többi nemzetgazdasági ághoz képest, a hitelezés továbbra sem akar beindulni – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető.

Szabó Péter kifejtette: a lakossági fogyasztás továbbra is stagnált, és termelési oldalról sincs olyan nemzetgazdasági ág, amely az iparon kívül szignifikánsan hozzá tudna járulni a gazdasági növekedéshez.

Az évek óta hanyatló ágazatok – például építőipar – továbbra is visszahúzza a gazdaság növekedését – fűzte hozzá.

A KSH a részletes első negyedéves GDP adatokat június 9-én közli.

Megnyugodott a forint

A forint megnyugodott a magyar GDP-adatra: pénteken délelőtt 9.45-kor az eurót 266,88 forinton jegyezték, bár az adatközlés előtt 267,33 forintig gyengült a magyar deviza.

Az euró csütörtökön az előző napi 264 forintról gyengült napközben 267 forint fölé, délután 266,64 forintot ért, estére enyhén erősödött és 265,93 forint volt. Pénteken kora reggel az euró 266,40 forinton állt.

A svájci frank árfolyama alig változott. Pénteken délelőtt 211,70 forint volt, csütörtök délután pedig 211,58 forint. Száz japán jen 231,61 forintot ért pénteken délelőtt a csütörtök délutáni 232,20 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik