Belföld

A hiány elszabadulásától tart az LMP

A párt szerint aggasztó, hogy az első negyedéves deficit a 2006-os rekord közelében jár.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának LMP-s tagja arra kéri a testület jobbikos elnökét, hogy a jövő héten kezdeményezze az államháztartásért felelős miniszter bizottsági meghallgatását; Vágó Gábor ezt azzal indokolta, “hogy megtudhassuk, a kormány milyen intézkedésekkel fogja megakadályozni, hogy a költségvetési hiány az egekbe szökjön”.

A politikus az MTI-hez pénteken eljuttatott nyílt levelében emlékezteti Nyikos Lászlót, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozta az első negyedévi költségvetési hiányt, ami 742,1 milliárd forintra rúg.

Ez már a 2006-os 789,2 milliárd forintos rekordhiány nagyságrendje; az előző három év adataival összehasonlításban – amelyek 508 és 609 milliárd forint között mozogtak – ez a szám különösen aggasztó – írta Vágó Gábor.

Szerinte “tisztán látszik, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése és a tőkejövedelmek adóztatásának csökkentése olyan bevételkiesést okozott, ami komoly kérdéseket vet fel a hiánycél tarthatóságát illetően”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik