Gazdaság

Kórházakat akarnak eladni

Az állam venne át 12 fővárosi kórházat a Semmelweis Terv szerint, az ingatlanvagyon egy részét pedig értékesítenék.

Évek óta gátja a szakmai működés összehangolásának, a betegutak optimalizálásának, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodásnak és némely területen túlzó, máshol elégtelen kapacitások átalakításának a fővárosi intézményrendszer – idézi a kormánytervezetet a Magyar Nemzet. Ebből – folytatódik a cikk – az derül ki, hogy a közfeladatok átszervezésével felszabaduló ingatlanok értékesítéséből, hasznosításából származó bevételt Budapest és vonzáskörzetének kórházi infrastruktúra-fejlesztésére fordítanák.

A Népszabadság cikke szerint a budapesti ellátórendszer átszervezésének fedezete a 100-200 milliárd forintra becsült ingatlanvagyon lenne.

Arról az előterjesztésben nincsenek részletek, hogy mely kórházak, telephelyek maradnának meg, illetve mely ingatlanokat kívánják értékesíteni – írja Népszava. A napilap szerint a tervezet megdöbbentő eleme, hogy a társadalmi egyeztetést nem tartja szükségesnek. Azaz a budapestieket nem kérdeznék meg a területi betegellátás jelentős részét képező intézmények átalakításáról vagy bezárásáról.

A budapesti kórházátalakítások mellett a Magyar Nemzet arról is beszámol, hogy a Semmelweis-terv szerint az országot 9 nagytérségi betegellátó központba szerveznék, amelybe egyenként 1-1,5 millió lakos tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik