Gazdaság

Látszólag megtorpant az ipar

Márciusban havi összevetésben csökkent az ipar teljesítménye. Elemzők leginkább a márciusi hosszú hétvégével és szombati munkanappal magyarázzák a vártnál gyengébb adatot.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint az ipari termelés mennyisége márciusban az előző hónaphoz képest 3,6 százalékkal csökkent szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint; éves összevetésben 9,2 százalékos növekedést regisztráltak.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta: a márciusi előzetes adat nem azt jelenti, hogy jelentős visszaesés van az iparban, mert az a munkanaphatásra vezethető vissza. Gyanúja szerint a havi visszaesésnek az lehet az oka, hogy márciusban volt egy szombati munkanap, amikor nem biztos, hogy a cégek olyan mértékben termeltek, mint egy másik munkanapon. Az Erste Bank elemzője szerint az év hátra lévő részében lesz némi lassulás az ipari termelésben, és a kétszámjegyű növekedésnek az év második felében vége lesz.

Továbbra is a német növekedés húzza a magyar ipart, és Németországban az utóbbi hónapokban a gazdasági szereplők némileg rontották kilátásaikat, ezért csökken a növekedés üteme – mondta a közgazdász.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint is szerepet játszhat a havi visszaesésben az, hogy márciusban szombati munkanap, és hosszú hétvége volt, és ezek nem segítenek a termelés bővülésében.

Összességében nem változott a kép az ipari termelést illetően, továbbra is jól megy Nyugat-Európának, és ez segít Magyarországnak is – emelte ki Németh Dávid, aki arra számít, hogy a következő hónapokban még 10 százalék körüli növekedések lesznek éves szinten az ipari termelésben, később pedig a bővülés üteme a belföldi kereslet beindulásától függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik